Czy wino półsłodkie to, to samo co półwytrawne?
- Data:
- 4 października 2022, 22:41
- Ocena:
Z czego składa się wino?
Dobrej jakości wina są produktem złożonym, gdyż zawierają szereg substancji, które mają ogromne znaczenie dla składu i charakteru tego oto trunku. Winami gronowymi są napoje, które powstają w procesie fermentacji świeżych winogron oraz moszczu. W tego typu trunkach znajdziemy wodę, z której w 80% składa się sok z winogron, cukier, kwasy oraz substancje takie jak cenne dla zdrowia polifenole, antocyjany, taniny oraz alkohol, jak również różnego rodzaju aromaty. Dobrej jakości wino potrafi odmienić nawet zwykły posiłek w wytworną kolację. Jakie są jego cechy? Wysokojakościowe trunki wyróżniają się równowagą swoich głównych składników - oznacza to, że alkohol, kwasy, taniny oraz cukier mają proporcjonalny udział i żaden z wymienionych elementów nadmiernie się nie wybija. Szeroka gama win z całego świata, kuszących niezwykłym smakiem oraz bukietem aromatów, dostępna jest w sklepie internetowym Schronisko Bukowina.
Foto: Pexels-ray-piedra
Czym są wina półwytrawne?
Wina półwytrawne charakteryzują się orzeźwiającym smakiem, w którym można wyczuć owocowe nuty oraz przyjemny aromat. Są one bardziej subtelne i nieco lżejsze niż wina wytrawne, stąd też częściej wybierane są przez osoby niepreferujące mocnych, cięższych smaków. Półwytrawne wina nie mają jednak zbyt słodkiego smaku i produkowane są z takich samych winogron, jak wina słodkie, czy wytrawne. Co sprawia, że wino można określać jako półwytrawne? Wszystko zależy od zawartości cukru resztkowego w jego składzie. Czym jest cukier resztkowy? To taki cukier, który pozostał w winie po skończeniu fermentacji. Według standardowych norm za wino wytrawne uznaje się trunek zawierający nie więcej cukru resztkowego niż 4 gramy/litr. Z kolei jeśli chodzi o półwytrawne napoje alkoholowe, to cukier musi znajdować się na poziomie między 4 a 12 gramami/litr. Warto pamiętać, że wiele państw posiada własne normy, które dopuszczają niższą zawartość cukru.
Czym charakteryzuje się wino półsłodkie?
Mianem półsłodkich win określa się te alkohole, których zawartość cukru w litrze waha się między 10 a 30 gramami. Wina te wyróżniają się delikatną, nieprzesadną słodyczą i owocowymi aromatami. Można wyczuć w nich lekką kwasowość, której obecność świetnie współgra z odpowiednio dobranym posiłkiem, czy deserem.
Główne sposoby na rozróżnienie wina półsłodkiego od półwytrawnego
Rozróżnienie wina półsłodkiego od półwytrawnego może okazać się nieco trudne. Oba te trunki rozpoznaje się na zasadzie intuicyjnej - nie dla wszystkich smakoszy dany rodzaj wina będzie smakował tak, jak został on określony na etykiecie. Dla niektórych osób półwytrawne wino będzie za słodkie, a dla innych może okazać się za wytrawne. I dokładnie tak samo może być z półsłodkim winem. Dlatego też najlepiej dokładnie czytać etykiety, odwiedzać sklepy z doradcami i próbować różnych szczepów i gatunków wina, aby dowiedzieć się, które smaki najbardziej nam odpowiadają.
Dobre wina półsłodkie, czy półwytrawne oraz te musujące dostępne są w sklepie online Schronisko Bukowina. Można znaleźć tu najlepsze, wyszukane trunki o zbalansowanej kwasowości i słodyczy.
Dostępne w kategoriach
streetNajnowsze
-
Nowa kolekcja polskich nart MAJESTY 2023! Data:2022-11-28 20:30więcej
-
Jakie składniki nawilżą Twoją cerę? Na co postawić... Data:2022-11-08 10:33więcej
-
Krzesła tapicerowane – dopasuj je do swojego wnętrza Data:2022-10-03 06:24więcej
-
Domki ogrodowe i wiaty garażowe - sprawdź, na które... Data:2022-09-19 11:25więcej
-
Bądź nowoczesny, bądź eko – podstaw na fotowoltaikę! Data:2022-08-24 14:26więcej
-
Co to jest BCAA i jak działa? Data:2022-08-12 12:35więcej
-
Szafa kapsułowa - co warto kupić? Data:2022-06-02 10:26więcej
-
Niszowe odmiany narciarstwa - jakie narty wybrać? Data:2022-05-27 14:55więcej
-
Jak wybierać bieliznę erotyczną plus size? Data:2022-04-22 16:19więcej
Komentarze